3.11.2014 07:45

Kaapo Kiinteistöpäällikkö, olisiko aika vaihtaa turvavalokeskus?

Turvavalokeskuksen varassa poistumisopasteet, ne vihreät ukot oven päällä, palavat sähkökatkoksen aikana vähintään tunnin ajan. Maanalaisissa kerroksissa vaatimuksena on kolmen tunnin paloaika. Nämä aikarajat ovat lainsäädännössä ja vaatimuksena palotarkastajan tarkastuskäynnistä läpi pääsylle. Olisiko sinun kohteessasi aika vaihtaa vanha keskus uuteen?

Akuston elinikä on yleensä jotain 5-10 vuoden välillä. Kun akusto ei enää anna virtaa valoille tunniksi, se on vaihdettava. Mikäli keskus on vanha, ehkä suorastaan viime vuosisadalta jopa, kannattaa miettiä koko keskuksen vaihtamista. Turvavalaistuksen uudistus, remontointi, saneeraus, ei välttämättä tarkoita sitä että järjestelmä uusitaan kokonaan. Pelkällä keskuksen uusimisella parannetaan kiinteistön turvallisuutta jo paljon ja samalla säästetään ylläpitokustannuksissa. Uusissa Autrosafe Oy:n valmistamissa Plansafe ECS- keskuksissa on automaattinen kunnonvalvonta, keskus itse sisältää logiikkaa, joka testaa akkuja kuukausittain. Huoltomiehen suorittamilla käynneillä ei tarvitse kuukausittain tehdä manuaalista akustotestiä, tilanteen voi tarkistaa keskuksen ovessa olevasta ikkunasta ja kirjata tarkastuspöytäkirjaan.

Vanhoissa keskuksissa oli isot akustot, Plansafe ECS-keskukset vievät vähemmän tilaa ja akuston määrä on aiempaan verrattuna pieni, tehokkuudesta tinkimättä. Sähkötiloissa oleva tila riittää hyvin. Akuston vaihdot eivät ole niin suuri operaatio ja kustannus, kun kohteena on neljä akkua entisten kuudentoista sijaan. Huoltovapaus ja mahdollisesti etävalvonta tai vikatiedon välittyminen kiinteistövalvontajärjestelmään vähentävät omalta merkittävältä osaltaan kunnossapidon kuluja ja syntyy kustannussäästöjä. Uusissa keskuksissa on myös jännitteenvalvontaominaisuus: yhden ryhmäkeskuksen ehkä osittaisessa häiriötilanteessa turvavalokeskus sytyttää turvavalaistuksen.

Jos vanhaa keskusta on jouduttu korjaamaan muutamaan otteeseen, on syytä miettiä kokonaan uuden hankkimista. Samalla kun saa nykyisten standardien mukaisen nykyaikaisen laitteen, tulevaisuuden varaosien saatavuus paranee ja huoltovarmuus pysyy hyvänä. Vielä kun valitset Plansafe ECS- turvavalokeskuksen made in Vantaa, on tekninen tuki ja varaosahuolto helposti tavoitettavissa.

Huoltovapaa uusi keskus maksaa itsensä takaisin säästyneinä kunnossapitoyhtiön käynteinä – joita tulee vähemmän kuin elinkaarensa loppupäässä olevalla keskuksella. Vikatiedon välittyminen kiinteistönvalvontaan hälyttää huoltomiehet käynnille kun keskus on havainnut toiminnassaan häiriön. Nykyisissä määräyksissä ei määritellä turvavalaistuksen testaukselle aikarajoja tyyliin ’neljä kertaa vuodessa’ kuten ennen. Nyt sanotaan yksiselitteisesti että valaistuksen pitää olla kunnossa.  Turvallisuus on tärkeä asia.