2.9.2015 12:35

Simo Suunnittelija – valitsethan keskusakustojärjestelmän

Keskusakustojärjestelmän suunnittelussa on vaivaa kun pitää kaapelointi miettiä. Yksikkövalaisimissa on joka ikisessä oma akku. Kaapelointi on helppoa kun valaisin liitetään ’tavalliseen’ sähköverkkoon. Katkoksen aikana yksikkövalaisin palaa ikiomilla akuillaan vaadittavan tunnin (tai esim. kellareissa 3 tuntia).

Valaisimet ovat lediversioina käytännössä huoltovapaita – kunnes pitää akut vaihtaa ja samalla voi ehkä himmentyneen valonlähteen vaihtaa uuteen. Tämä vaihtoväli on yleensä vähintään viitisen vuotta. Akkujen ja ledienkin elinikään vaikuttaa oleellisesti ympäristön lämpötila. Keskusakustojärjestelmässä akkujen vaihtotyö sisältää vain keskuksessa olevien akkujen vaihdon.

Osoitteellinen järjestelmä sisältää tiedot jokaisen valaisimen sijainnista. Järjestelmä testaa valaisimien toimintaa sille ohjelmoidulla aikataululla. Plansafe CPS-järjestelmässä tiedonsiirto kulkee syöttökaapelissa ja erillistä tiedonsiirtokaapelia ei tarvita. Valaisimista mitataan esim. valotehoa. Järjestelmään on syötetty raja-arvot ja valaisimen himmentyessä rajan yli, kiinteistön huoltaja saa hälytyksen ja tiedon mikä valaisin kaipaa huolenpitoa.

Turvavalokeskuksissa (sekä osoitteellisessa Plansafe CPS- että perinteisessä Plansafe ECS-mallissa) on oma automaattinen akustotestinsä. Testin tulos näkyy joko keskuksen näytöltä tai siirtyy kiinteistövalvontaan; osoitteellisessa järjestelmässä kehittyneempi tiedotus, perinteisessä vanha tuttu potentiaalivapaa kärkitieto vikahälytyksenä. Se kaikkein työläin vaihtoehto turvavalaistuksessa on sellaiset yksikkövalaisimet, jotka kiinteistönhoitaja kiertää kävellen tarkistamassa ja testaamassa.